Sunday, July 19, 2015

Kaberneeme rogain

Kaberneeme, 18. juuli, 8 tundi rogaini lihtsal maastikul.
48 või 51 km (vastavalt Garmini / Endomondo arvates)
103 p


Orioni kohta arvatakse "säästurogain". Nii ka nüüd. 1 SI võistkonna peale võiks ammu ajalugu olla. Kunagi osati nii võistelda küll. Nüüd võeti ebaharilikku üritust "pererogainina", kus härra jookseb punkte pidi ja daam jalutab (koerakesega) piki teed. Noh, mis sest.

Planeerisime vastupäeva ringi "optimistliku" ja "realistliku" variandiga. Realism = naaseme läbi kaardi keskosa, optimism = jõuame ka päris lõunaserva punktipilve.

Start 3 min enne õiget aega. Õnneks olime kohal!

Esimese vea tegime esimeses KPs, ei leidnud külaplatsilt jaama üles, otsisime teda teele palju lähemalt. Mis teha, kaardi formaat nõuab harjumist... Teise KPsse minnes tegime radade sigrimigris mitmeminutise jõnksu, siis jooksime mõttetult mööda liiva. Aga muidu läksid põhjaranniku punktid enam-vähem.

KP73 -- KP25 läbi metsa, mina ees, tegin kaare ja jõudsin samale teele tagasi. wtf!!! Aega läks sinna vaid 3 minutit, aga no mida krdit, nii ei orienteeruta... Ühtlas sai ka selgeks, et tempo on liiast, Ü ei jõua kaardil püsida ja mind kontrollida.

Ihasalu poolsaare läänekaldast tulime kaardi võsasele-heinasele lõunaosale. Kõige veidram juhtum oli siin KP48. Tulime kraave pidi sellele kenasti otse peale, aga leidsime KPsse viiva kraavi äärelt kaardistamata tee. Möödalipand konkurent ütles, et oleme teise (vale) kraavi peal... mis ikka, läheme õigele.. aga seal pole punkti... väikse nuputamise peale sain aru, kus päriselt olen - meie algne asukoht oli täiega õige. Ainult tee oli üle!

Siis läks võsaks. 48 - 38 etappi rüsisime pool tundi, vahepeal eksitusime taas ühest kaardil puuduvast rajast. 54 (kivi võsas) leidmine oli rohkem lohade ja õnne teema. Kõige jubedam oli 46 - "kiviaia ots" - ilma vihjeteta (aitäh Paavo!) poleks me seda üles leidnud, ekslejaid oli seal palju ja finiši-vestluste järgi jäigi mõnel leidmata. Võrreldes mereääre KPdega, mis poole km peale silma paistsid, olid see küll täiega liiast.. Ja minu arust error oli ka KP64, lihtne "lagendiku nurk", sest asus valel objektil.

Siinkohal oli selge, et oleme ka oma "optimistlikust" plaanist kiiremad. Aja viitmiseks sai sisse võetud etapp 51 -- 42. 42 tähendab nii KP numbrit kui selleni jõudmiseks kulnud minuteid. Saime tunniga kätte vaid kaks KPd, sellega oli optimism ühel pool. Pusisime veel KP31 "nina" juures, otsisime seda palju kõrgemalt kui ta oli, ja jõudsime kerge varuga finišisse.

Tähelepanekuid:
- Minu jaoks on 8h rogain liiga pikk, sest ma ei jaksa nii pikalt joosta. Ü jaoks on 8h liiga lühike, sest ta jaksaks palju pikemalt käia.
- Mis me oleks üleliigse tunniga teha saanud, selmet lihtsalt tee peal jalutada? Studeerisin pikalt kaarti. Ühtki head plaani ei tulnud. Kerged KPd võtsime ära; rasked olid meile rasked või liiga kaugel. Huvitav oleks näha 105-110 p saanud võiskondade radu.
- Mul ütlevad esimesena üles kannad! ja üldse tallad. Mitte liigesed-lihased ega üldfüüsiline.
- Orienteeruda ei oska me ikka üldseeeee.
- Samas, sportlik päev Põhja-Eesti looduses? Miks ei.
- Sain esimest elus korda muulukaid!

No comments: